Tillbaka

Grodda

Groddar1

Så här gör du egna groddar:

 • Om du aldrig har groddat förut kan du välja 1 dl frön eller bönor, du kan ta mer men tänk på att fröna växer till groddar:
  Exempel på bra frön att grodda:Groddburkhylla
  Grodd hyllburkar
  • Alfalfafrö
  • Mungbönor
  • Solrosfrön
  • Gröna linser
  • Kikärter
    

 • Ta en stor syltburk eller stor karaff med bred öppning eller bunke/skål/form med höga kanter. Man kan även sy en liten tygpåse av en nätgardin eller tubgasväv tyg. Täck över burkens öppning med tyg/en silduk, det måste vara tyg som andas och som man kan sila ut vattnet lätt igenom, sätt en snodd om tyget så att öppningen blir som en sil.
  Groddar2

 • Ta frön av den sort du vill grodda häll dem i flaskan/burken och häll på vatten ända upp. Låt stå i ca 12 timmar för att blötläggas
   
 • Häll av blötläggningsvattnet och skölj frön eller bönor noga. Ställ sedan burken med öppningen neråt lutande mot något så överflödigt vatten rinner ut
  Groddburk
 • Låt sedan flaskan/burken stå så och låt dem stå mörkt dock utan att göra lufttätt
   
 • Skölj frön och bönor med ljummet vatten - gärna 2 ggr/dag ex. morgon och kväll.
   
 • Efter 3-5 dagar (beroende på sort) har groddar växt upp. Sätt då ut dem i ljus något dygn så blir de gröna och fina.
   
 • Förvara groddarna i kylskåpet. Groddarna håller minst 5 dagar. Förslagsvis i en burk med lite hushållspapper i botten.
  Jag brukar skölja av mina och sila bort vattnet då och då

  Groddburkar

Mungbön Groddar

Mungböngroddar:

Enklast just för att (nästan) alla andra linser/bönor/ärter behövs förvällas/kokas innan man äter dem.

Mungbönorna är ett lysande undantag som beror på att frögifterna fytinsyra/lektiner i mungbönor försvinner automatiskt i groddningsprocessen.
Mungböngroddar innehåller proteiner, vitaminer och annat nyttigt,

Grodda mungbönor:

Att grodda mungbönor tar 3-4 dagar (lite beroende på hur varmt du har hemma) och så här går det till:

Steg 1: Mät upp ungefär 1 deciliter munbönor

Med 1 dl torkade mungbönor får du en mängd färdiga groddar som två personer äter upp på fyra dagar. Ungefär så länge groddarna är hållbara.

 

Odla Vetegräs

Ekologiskt Vetegräs
Odlings-kit


Ett utmärkt starter-kit för odling av ditt egna ekologiska vetegräs. Vi rekommenderar att odla gräset direkt i marken, eftersom det är den enklaste metoden att odla för nybörjare.

Komposten ger näringsämnen till gräset. Vi rekommenderar även att använda en sk. "Sprout Bag" och i förväg gro fröna innan de förs övers till komposten. Detta kan påskynda växtprocessen samt öka grobarheten.

Sprout Bag ingår inte i denna sats.

Instruktioner

Blötläggning av utsäde är 2.5 dl per 250grams vetekorn. detta räcker för ett fack.
Blötlägg dina frön i 3-12 timmar i ett glas eller helt enkelt genom att sätta dem rakt i groddpåsen, doppa hela Sproutbagen i lite vatten.

Om du inte har en Sprout Bag kan du använda en burk täckt med en porös trasa fäst med en gummisnodd för enkel sköljning.

Efter blötläggning sköljer du snabbt med vatten och sedan hänger på en krok eller lägger den i diskstället.

Om du använder en burk, töm ut vattnet och håll i en vinkel så att det kommer att rinna av väl. Då behöver du bara skölja dem två gånger per dag med ungefär 12 timmars mellanrum.
Skölj var 12:e timme tills du ser små vita skott (vanlig sköljning hjälper till att hålla fröna fuktiga medan de gror).

Nu är du redo att plantera din vetegräs!

Förbereda facket

Lägg en tidning i botten av facket för att undvika att få rötter utstickande genom hålen i botten och för att förhindra att jorden faller genom facket.

Fyll facket med planteringsjord så att det blir ungefär 3 cm djup från botten och klappa jorden väl. Se till att jorden är fuktig innan du fyller facket.

Försiktigt sprid fröna jämnt över jorden.

Brickor kan placeras inne eller ute. Vetegräs föredrar filtrerat solljus till nästan full sol. Nära ett fönster är en bra plats men direkt solljus är bäst.
Men se upp på de allra varmarste dagarna då vetegräs kan bli brända, samt vissnar i varmt direkt solljus.

Vattning

Vattna minst en gång om dagen med en lätt till medium sprayning, se till att jorden alltid är fuktig och att vattnet kommer ner till jord och rötter.

Om möjligt ge vatten två gånger per dag då fröna är mycket unga. Om fröna torkar ut kan de dö innan de får en chans att slå rot.

En metod som kan användas för att undvika att fröna torkar ut är att placera ett gammalt lakan som har slitits upp, eller tidningar, på den övre delen av facket tills skotten är 1-2cm hög. Håll "täcket" fuktigt hela tiden.

Skördning och användning vetegräs

Den ideala längden att börja skörda vetegräs är ungefär 12cm.
Skär ända ner till fröna med en tandad kniv eller sax och mata in i juicepressen. Undvik själva fröna om du har någon glutenallergiker i familjen.

Du behöver en kallpressande juicepress för att göra vetegräsjuice.

Länk:
http://www.iforma.se/sv/artiklar/superfood/greens/vetegras-kit.html?gclid=CJyxq8yS47wCFcHhcgodHmgAQA